Image linked to donate page Image linked to Countering the Militarisation of Youth website (external link) Image linked to webshop

Inicio de sesión

Interface language

Diaspora link
Facebook link link
Twitter link
 

War starts here – Nyhetsbrev #4

Det här är ett nyhetsbrev inför det internationella aktionslägret War starts here i Luleå 22-29 juli 2011.

Innehåll:

 1. Massaktion 26 juli – var med och exponera krigsindustrin!
 2. Transport
 3. Frivillig lägerdonation
 4. Alkoholpolicy
 5. Språk

1. Massaktion 26 juli – var med och exponera krigsindustrin!

På Europas största militära övningsområde, NEAT, tränar världens krigsmakter bombfällning och utvecklar nya vapensystem. Vi tänker inte låta krigsförberedelserna fortgå i skymundan. Den 26 juli färgar vi NEAT rosa för att märka ut ett av det globala krigsmaskineriets grundbultar.

En sprudlande, rosa karavan kommer avgå mot NEATs militära flygplats. Väl framme markerar vi området runtomkring rosa, vi tar oss genom staketet och markerar landningsbanan rosa, vi använder våra kroppar, banderoller, färg och humor. Vi använder färgen rosa eftersom det är en stark och tydlig färg som syns bra - perfekt för att exponera militarismens destruktivitet och våldskultur.

Tillsammans bildar vi en massiv röst som kräver ett slut på militarismens alla våldsamma uttryck. Kom och var med på massaktion mot krigsmaskineriet du också!

Läs mer: http://warstartshere.com/massaktion

Riktlinjer för aktioner

 • Alla deltagare ska vara med i en vängrupp och gå en ickevålds- och aktionsträning som kommer att hållas på lägret
 • Vi använder inte fysiskt våld och är inte verbalt hotfulla mot någon.
 • Vi tar inte med alkohol eller machoattityd – men gärna musik, konst och humor.
 • Vi respekterar gemensamma beslut angående aktionerna
 • Vi agerar ansvarsfullt och säkert så att vi inte skadar oss själva eller andra
 • Vi tar ansvar för våra egna handlingar under och efter aktionerna, vilket inkluderar eventuella rättsliga efterspel

Rosa inspiration

I Spanien, Danmark och nu senast i Umeå har stridsvagnar färgats rosa I protest mot militarismen. I tyskland har ett helt kontrolltorn målats rosa. På hemsidan har vi samlat inspiration från olika rosa aktioner.

Läs mer: http://warstartshere.com/rosa

Juridisk info

Inför lägret samarbetar vi med jurister som hjälper oss med juridik, och under lägret kommer en så kallad “solidaritetsgrupp” arbeta med juridiska frågor. På hemsidan har vi samlat juridisk information som kan bli aktuell vid massaktionen.

Läs mer: http://www.warstartshere.com/juridik

Ickevålds- och aktionsträningar

Redan innan lägret arrangerar Ofog ickevålds- och aktionsträningar för att du ska kunna förbereda dig och få inspiration. Spikade aktionsträningar i juni är den 5 juni i Stockholm och den 15 juni i Göteborg.

Kontakta oss om du vill att vi ska komma och hålla en träning där du bor!

Läs mer: http://warstartshere.com/kalendarium

2.Transport

För dig som bor en bit från Luleå är det nu hög tid att börja fundera på transport dit. För att hjälpa dig på traven kommer nedan några alternativ. Väl på plats i Luleå kommer vi färdas med lokaltrafiken, till fots, på cyklar (kommer finnas att låna) eller vid behov i bilar.

Läs mer: http://www.warstartshere.com/praktiskt#transport

Buss

Kvinnor för fred: Organisationen Kvinnor för fred arrangerar en bussresa, “Fredsmarschen”, från södra Sverige till Luleå. Avgång 21/7, 500kr tur och retur. Kontakta budkavlenforfred@gmail.com för mer info.

AKL: Finska vapenvägrarorganisationen “AKL” arrangerar en bussresa från Helsingfors till Luleå, via Tampere, Jynäskylä och Oulu. Avgång 22/7, 100 euros tur och retur. Läs mer på http://akl-web.fi/tapahtumat/War_Starts_Here_toimintaleiri_Ruotsissa

Bussbolaget Y-buss kör Stockholm-Luleå. Gå in på deras hemsida http://www.ybuss.se eller ring dem på 0771-33 44 44.

Tåg

Två nattåg per dag går mot Luleå från södra Sverige. Priserna varierar beroende på dag och blir generellt dyrare närmare avresedatumet, så boka nu. Gå in på www.sj.se eller ring 0771-757575.

Bil

På hemsidan kommer vi lägga upp information om bilar som går mot Luleå och har platser över, hör av dig till info@ofog.org om du vill vara med. Hör också gärna av dig om vi kan använda din bil för transporter och liknande under lägret.

Du kan hitta samåkning på flera olika sajter t.ex. http://www.samakare.nu, http://www.bilplats.se, http://www.coopride.se eller http://www.samakning.se

Gratisalternativ

www.hertzfreerider.se kan du hitta hyrbilar som företaget vill få tillbakakörda till platsen de hyrdes ut. Det kostar inger att köra en sådan bil, dock är det osäkert om det dyker upp en bil dagen då du vill åka.

Från Stockholm går E4:an norrut hela vägen till Luleå och det är en relativt enkel väg att lifta. På hitchwiki (http://hitchwiki.org/en/Sweden) hittar du allmänna tips om att lifta i Sverige, och på t.ex. hitchbase.com (http://hitchbase.com/orte.php?l_id=185) kan du få tips om bra ställen att stå för att få lift.

Cykel

Några personer ska cykla från Göteborg hela vägen upp till Luleå! Vill du hänga på hela eller delar av vägen? Kontakta info@ofog.org

3. Frivillig lägerdonation

War starts here är organiserat helt på ideell basis, men pengar behövs för seminarielokaler, transporter, material osv. För att täcka dessa utgifter ber vi alla som har möjlighet att ge en donation (betalas på plats). Rekommenderat belopp är 200kr om du är med på hela lägret och 100kr om du bara är med på en del. Var och en betalar efter förmåga, det är alltså ok att betala både mindre och mer.

Läs mer: http://warstartshere.com/praktiskt#donation

4. Alkoholpolicy

För att vara så öppet och inkluderande som möjligt för alla, så är hela War starts here-lägret alkohol- och drogfritt. De platser och aktiviteter som är organiserade att användas för lägerdeltagare (seminarier, demonstratiner, aktioner, campingplats, matplats, gemensamma transporter...) är alltså alkohol- och drogfria platser.

Läs mer: http://warstartshere.com/praktiskt#alkohol

5. Språk

War starts here är ett internationellt läger och all information kommer att finnas på svenska och engelska. Viss info kommer även att finnas översatt till spanska, finska och eventuellt andra språk. Möten och workshops kommer ha engelska eller svenska som grundspråk beroende på vilka som deltar och tolkning kommer ske efter behov.

Seminarierna helgen 23-24 juli kommer vara på engelska, svenska och spanska och simultantolkas mellan dessa språk. Tolkningen kommer finnas tillgänglig via radiofrekvens, ta därför med dig en radiomottagare (radio, mp3, mobiltelefon...) med hörlurar för att ta del av tolkningen.

Kan du hjälpa till att tolka? Meddela oss detta genom att anmäla dig till lägret på: http://warstartshere.com/anmalan